Homeopatija

O homeopatiji je napisano već puno, pa se i osnovni podaci o njoj kao komplementarnoj medicinskoj disciplini koja pripada obitelji holističkih pristupa zdravlju mogu lako pronaći. Detaljnije informacije o razvoju i djelovanju homeopatije, kao i načinu izrade homeopatskih pripravaka mogu se pronaći na stranicama Hrvatske udruge homeopata.
Popularna je svugdje u svijetu, čak i u zemljama gdje su dominirale neke od tradicionalnih metoda liječenja (Indija). Prema podacima WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) homeopatija je po broju svojih korisnika druga metoda liječenja u svijetu.
Homeopatija se odlično nadopunjuje s alopatskom medicinom, pogotovo u tretiranju kroničnih bolesti. Danas u svijetu postoje homeopatske i kombinirane alopatsko-homeopatske bolnice koje pružaju pacijentu najbolje od obje medicine. U nekim zemljama su troškovi homeopatskog liječenja pokriveni socijalnim osiguranjem.
Korištenje homeopatske medicine je različito zakonski riješeno u pojedinim zemljama, ali za očekivati je da će se s vremenom i to pitanje regulirati na međunarodnom nivou (WHO, ECCH itd.)

Princip

U homeopatiji se ne liječi bolest, već se polazi od stava da je svako ljudsko biće inividua za sebe, sa svim svojim karakteristikama, nasljeđem, razmišljanjima, strahovima i načinima na koje se suočava sa svijetom oko sebe. Zbog te fizičke, mentalne, emocionalne i duhovne kompleksnosti svaka neravnoteža ili poremećaj u našem organizmu koja se zove bolest zahtjeva individualni pristup.
Neravnoteža u bilo kojem dijelu tijela i na bilo kojem nivou može se trajno riješiti djelovanjem na cijeli organizam prirodnim supstancama (sastavni smo dio prirode i u prirodi je sve stvoreno u interakciji s nama).
Simptomi su informacije i putokazi organizma temeljem kojih se utvrđuje centralni poremećaj koji je pravi uzrok bolesti.
Cilj homeopatskog tretmana je jačanje obrambenog mehanizma organizma impulsima koje mu daju homeopatski pripravci, kako bi se sam vratio u stanje ravnoteže. 'Bolest' se ne može izliječiti samo direktnim djelovanjem na kemijski sastav i strukturu fizičkog tijela ili potiskivanjem simptoma.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci su pretežito biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla i ima ih oko tri tisuće. Dokazivanje homeopatskih pripravaka se vrši na zdravim ljudima, vrlo je precizan i dugotrajan postupak. Svi prikupljeni podaci se upisuju u Repertorij koji je zbir svih mogućih simptoma po organskim sustavima uključujući i mentalnu i emocionalnu sliku, kao i opće simptome (npr. reakcija na određenu temperaturu, hranu, doba dana koje donosi poboljšanje ili pogoršanje simptoma i dr.).
Upravo zbog kompleksnosti i različitosti potencija pojedinačnih homeopatskih pripravaka, čak i kod lakših poremećaja se preporuča konzultacija s kvalificiranim homeopatom prije njihova uzimanja. Homeopatski pripravci ne izazivaju ovisnost niti nuspojave.