Homeopatija

O homeopatiji je napisano ve─ç puno, pa se i osnovni podaci o njoj kao komplementarnoj medicinskoj disciplini koja pripada obitelji holisti─Źkih pristupa zdravlju mogu lako prona─çi. Detaljnije informacije o razvoju i djelovanju homeopatije, kao i na─Źinu izrade homeopatskih pripravaka mogu se prona─çi na stranicama Hrvatske udruge homeopata.
Popularna je svugdje u svijetu, ─Źak i u zemljama gdje su dominirale neke od tradicionalnih metoda lije─Źenja (Indija). Prema podacima WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) homeopatija je po broju svojih korisnika druga metoda lije─Źenja u svijetu.
Homeopatija se odli─Źno nadopunjuje s alopatskom medicinom, pogotovo u tretiranju kroni─Źnih bolesti. Danas u svijetu postoje homeopatske i kombinirane alopatsko-homeopatske bolnice koje pru┼żaju pacijentu najbolje od obje medicine. U nekim zemljama su tro┼íkovi homeopatskog lije─Źenja pokriveni socijalnim osiguranjem.
Kori┼ítenje homeopatske medicine je razli─Źito zakonski rije┼íeno u pojedinim zemljama, ali za o─Źekivati je da ─çe se s vremenom i to pitanje regulirati na me─Ĺunarodnom nivou (WHO, ECCH itd.)

Princip

U homeopatiji se ne lije─Źi bolest, ve─ç se polazi od stava da je svako ljudsko bi─çe inividua za sebe, sa svim svojim karakteristikama, naslje─Ĺem, razmi┼íljanjima, strahovima i na─Źinima na koje se suo─Źava sa svijetom oko sebe. Zbog te fizi─Źke, mentalne, emocionalne i duhovne kompleksnosti svaka neravnote┼ża ili poreme─çaj u na┼íem organizmu koja se zove bolest zahtjeva individualni pristup.
Neravnote┼ża u bilo kojem dijelu tijela i na bilo kojem nivou mo┼że se trajno rije┼íiti djelovanjem na cijeli organizam prirodnim supstancama (sastavni smo dio prirode i u prirodi je sve stvoreno u interakciji s nama).
Simptomi su informacije i putokazi organizma temeljem kojih se utvr─Ĺuje centralni poreme─çaj koji je pravi uzrok bolesti.
Cilj homeopatskog tretmana je ja─Źanje obrambenog mehanizma organizma impulsima koje mu daju homeopatski pripravci, kako bi se sam vratio u stanje ravnote┼że. 'Bolest' se ne mo┼że izlije─Źiti samo direktnim djelovanjem na kemijski sastav i strukturu fizi─Źkog tijela ili potiskivanjem simptoma.

Homeopatski pripravci

Homeopatski pripravci su prete┼żito biljnog, ┼żivotinjskog i mineralnog porijekla i ima ih oko tri tisu─çe. Dokazivanje homeopatskih pripravaka se vr┼íi na zdravim ljudima, vrlo je precizan i dugotrajan postupak. Svi prikupljeni podaci se upisuju u Repertorij koji je zbir svih mogu─çih simptoma po organskim sustavima uklju─Źuju─çi i mentalnu i emocionalnu sliku, kao i op─çe simptome (npr. reakcija na odre─Ĺenu temperaturu, hranu, doba dana koje donosi pobolj┼íanje ili pogor┼íanje simptoma i dr.).
Upravo zbog kompleksnosti i razli─Źitosti potencija pojedina─Źnih homeopatskih pripravaka, ─Źak i kod lak┼íih poreme─çaja se preporu─Źa konzultacija s kvalificiranim homeopatom prije njihova uzimanja. Homeopatski pripravci ne izazivaju ovisnost niti nuspojave.